Darkifer
Yepp Üye
- Katılım
- 23 May 2021
- Mesajlar
- 34
- Cinsiyet
Saygınlık:
Bir ülkenin yemek kültürü, o ülkenin sadece lezzet tercihini değil; ulusal karakterini ve hayat biçimini de gösterir. Japon mutfağı da bu anlamda oldukça zengin ve dünyada dikkat çeken yemeklere sahiptir. Japon mutfağı yemeklerinin merkezinde, deniz canlıları yer alır. Bunun yanı sıra, yemek süsleme sanatı da oldukça gelişmiştir. Yani yemeklerin lezzeti kadar, sunum şekli de önemlidir.
Bu harika lezzetleri, ilk fırsatta ya buralarda ya da Japonya'da mutlaka denemelisiniz!
Bu harika lezzetleri, ilk fırsatta ya buralarda ya da Japonya'da mutlaka denemelisiniz!
Japon mutfağı denince insanların aklına gelen ilk yemek, elbette ki sushidir. Sushi sirkesi ile hazırlanan bu lezzetli sushi pilavı yemeklerinin birçok çeşidi vardır: İnarizuşi, Makizuşi, Çiraşizuşi... Üstelik bu lezzetli Japon mutfağı yemeği, ülkemizde de çok sık tercih edildiği için keyifle tüketebileceğiniz birçok adres bulabilirsiniz. Bu nedenle eğer "çiğ balık" imajı nedeniyle hala sushiyi denemediyseniz, bunun aslında çiğ balık olmadığını suşi sirkesi ile yapılan sushi pilavı yemeği olduğunu hatırlatır.
Japon mutfağı denince insanların aklına gelen ilk yemek, elbette ki sushidir. Sushi sirkesi ile hazırlanan bu lezzetli sushi pilavı yemeklerinin birçok çeşidi vardır: İnarizuşi, Makizuşi, Çiraşizuşi... Üstelik bu lezzetli Japon mutfağı yemeği, ülkemizde de çok sık tercih edildiği için keyifle tüketebileceğiniz birçok adres bulabilirsiniz. Bu nedenle eğer "çiğ balık" imajı nedeniyle hala sushiyi denemediyseniz, bunun aslında çiğ balık olmadığını suşi sirkesi ile yapılan sushi pilavı yemeği olduğunu hatırlatır.
2-Tempura
2-Tempura
Tempura, Japon mutfağının en meşhur ve en lezzetli yemeklerinden biridir. Ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleri, sebze veya mantarların tavada kızartılması ile hazırlanan tempura, tarifinden de anlaşılacağı üzerine bizim damak tadımıza da son derece uygun bir yiyecektir. Tempura ile ilgili 16’ncı yüzyılda Portekizliler tarafından Japonya'ya getirildiği bilgisi olsa da, bugün tüm dünyada bir Japon yemeği olarak kabul edilmekte ve tanınmaktadır.
Tempura, Japon mutfağının en meşhur ve en lezzetli yemeklerinden biridir. Ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleri, sebze veya mantarların tavada kızartılması ile hazırlanan tempura, tarifinden de anlaşılacağı üzerine bizim damak tadımıza da son derece uygun bir yiyecektir. Tempura ile ilgili 16’ncı yüzyılda Portekizliler tarafından Japonya'ya getirildiği bilgisi olsa da, bugün tüm dünyada bir Japon yemeği olarak kabul edilmekte ve tanınmaktadır.
_____________
3 – Onigiri
3 – Onigiri
Japon mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan onigiri, kurutulmuş yosun ile kaplı suşi pilavından yapılır ve ortasında Japon eriği, karides, tavuk, somon vb. bulunur. Üstelik bu muhteşem lezzeti tatmak için ille de Japonya'ya gitmenize gerek yok. Basit bir tarifi olduğu için dilerseniz siz de bu lezzetli Japon yemeğini, ilk kez kendi ellerinizle hazırlayarak deneyebilirsiniz.
Japon mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan onigiri, kurutulmuş yosun ile kaplı suşi pilavından yapılır ve ortasında Japon eriği, karides, tavuk, somon vb. bulunur. Üstelik bu muhteşem lezzeti tatmak için ille de Japonya'ya gitmenize gerek yok. Basit bir tarifi olduğu için dilerseniz siz de bu lezzetli Japon yemeğini, ilk kez kendi ellerinizle hazırlayarak deneyebilirsiniz.
_____________
4 – Ramen
4 – Ramen
Çin kökenli bir lezzet olan ramen, aslında çorba içinde sunulan eriştedir. Japon mutfağının meşhur lezzetlerindendir ve genelde çorbası et suyu ile yapılır. Ayrıca dilimlenmiş et, kurutulmuş yosun, yeşil soğan ve mısır gibi üst malzemeler ile servis edilir. Bu muhteşem tat, Japonya'da her yörede de ayrı özelliklere sahiptir.
Çin kökenli bir lezzet olan ramen, aslında çorba içinde sunulan eriştedir. Japon mutfağının meşhur lezzetlerindendir ve genelde çorbası et suyu ile yapılır. Ayrıca dilimlenmiş et, kurutulmuş yosun, yeşil soğan ve mısır gibi üst malzemeler ile servis edilir. Bu muhteşem tat, Japonya'da her yörede de ayrı özelliklere sahiptir.
_____________
5 – Sashimi
5 – Sashimi
Çiğ balık olarak tarif edebileceğimiz sashimi, Japonya’nın başlıca yemeklerinden biri. İnce dilimler halinde kesilen balık etini soya sosu ve çok ince dilimlenmiş wasabi ile servis ediyorlar. Burada önemli olan nokta ise balığın çok taze olması gerektiği.
_____________
6 – Gyoza
6 – Gyoza
Muhtemelen Japonya’da bizim damak zevkimize en yakın yemek gyoza olsa gerek. Zira kendisi bizim mantımıza oldukça benziyor. İçerisinde bol sarımsağın, çeşitli sebzelerin ve et karışımının olduğu hamurun ızgarada kızartılması ile yapılıyor. Gyoza da Çin mutfağından gelmiş bir yemek bu arada.
_____________
7 – Kobe Bifteği
7 – Kobe Bifteği
Kabul ediyoruz, Kobe bifteği oldukça pahalı bir alternatif ancak Japonya’da bir hayli ünlü. Japonya büyük baş hayvancılık için elverişli bir yapıya sahip olmadığından kırmızı etin kalitesini arttırmak için sürekli çalışmalar yapılmış ve nihayetinde 1943 yılında Kobe bifteği marka olarak tescillenerek Japon mutfağına girmiş.
Japon kültürü ile yemek kültürünü ayrı tutmamak gerekiyor. Zira herhangi bir Japonya şehrine gittiğinizde görecekseniz ki özellikle sokak lezzetleri dediğimiz olgunun farklı bir anlamı var orada. Yöresel yemekleri, sokak lezzetleri derken Japonya aslında dünyaca ünlü bir mutfağa ev sahipliği yapıyor diyebiliriz.
Hepsini denemenizi tavsiye ederim. (kobe eti zor olsada )